ZBARDHET

Në çfarë premton të ofrojë, për brezat e sotëm dhe të ardhshëm, një model të gazetarisë investigative në shërbim të publikut, OBOBO NEWS arrin të zbardhë një bisedë të kryeministrit Rama me një person të panjohur.

Tekstin e kësaj bisede po e japim të plotë më poshtë:

(zile e përsëritur telefoni)

RAMA: Alo!

(zë i padeshifrueshëm në receptor)

RAMA: OK.

Këtu përfundon edhe regjistrimi ynë. Nuk jemi në gjendje të konfirmojmë nëse kjo bisedë e kryeministrit ka vazhduar, apo është ndërprerë këtu.

Vazhdoni leximin

Standard

Degë ulliri

Me një vendim që i kapi të papërgatitur analistët, politologët dhe sidomos politikanët anembanë Shqipërisë, Ballkanit dhe Europës, kryeministri i sapozgjedhur Edi Rama propozoi, gjatë një mbledhjeje përndryshe me dyer të mbyllura të kabinetit, emrin e paraardhësit të tij Sali Berisha, për Kryetarin e ri të Inspektoriatit Rrugor të Republikës.

“Askush më mirë se dr. Berisha nuk e njeh rrjetin rrugor të Shqipërisë, në të gjitha degëzimet, ndërlikimet dhe ndërkëmbimet e veta,” shpjegoi Rama, gjatë kohës që në ekranin pas krahëve të tij projektoheshin pamje nga përurimet e shumta të rrugëve me pjesëmarrjen e ish-kryeministrit, heroit të mirënjohur  të katër rrotave dhe dashnorit të lirisë që të siguron asfalti i freskët.

“Dr. Berishës do t’i jepet gjithashtu grada ekuivalente e nënkolonelit të trafikut, do t’i njihet e drejta për të mbajtur uniformën karakteristike të inspektorëve rrugorë dhe gjithashtu do t’i dorëzohet patenta e motoçikletës me numrin rendor AL-001,” përcaktoi kryeministri Rama.

Vazhdoni leximin

Standard

Konkurs ndërkombëtar

TIRANË: Shpallet konkursi ndërkombëtar për zhbllokimin e nevojtoreve të shtetit.

Kryetarja e Departamentit të Rrjedhjeve të Brendshme, znj. Shkëndija Pipi, u tha sot gazetarëve të mediave të akredituara se dokumentacioni për konkursin ndërkombëtar të zhbllokimit të nevojtoreve të shtetit është kompletuar dhe firmat ose institucionet e interesuara mund të aplikojnë tashmë pranë këtij departamenti.

Vazhdoni leximin

Standard

Lost and Found

SHËNNAUM: Lajm i gëzuar për të gjithë dashamirësit e kulturës elitare, urave të komunikimit mes popujve dhe gjenisë së gjuhës shqipe: perkthyesja e njohur Spasiba Pllava, e ndarë prej nesh kohët e fundit pas një sëmundjeje të shërueshme, u nderua me çmimin LOST & FOUND, të Akademisë së Riciklimit Kulturor.

Vazhdoni leximin

Standard

Stadiumi romantik

“E bëra se kam rënë në dashuri”. Kështu i thotë agjencisë sonë djaloshi shqiptar nga Erseka – emrin e të cilit po e japim vetëm me iniciale për respekt të etikës profesionale –, ndërkohë që polemikat për ikjen e dritave gjatë ndeshjes miqësore Gramozi/Real Madrid në stadiumin “Qemal Stafa” nuk janë shuar ende. Vazhdoni leximin

Standard

Koha e çmimeve

KALAJA E DODËS: Lajme të mira po ju sjell OBOBO NEWS, sot si kamot.

Shkolla Profesionale e Hotelerisë “Hani i Dy Robertave”, në qytezën e Shëngjinit, veç dy vjet jetë i ka mbushë qyshse u ngrit me ndihmën e biznesmenit të këtyne anëvet, zotit Gjosho Zhoka; por ia ka rritë vedit namin e mirë, pse rrezaton dije e kulturë në tanë krahinën përreth.

Vazhdoni leximin

Standard

Hasmi s’fle

 

TUMENISHT: Duke përfituar nga një fundjave tejet i zgjatur në Shqipëri, dhe nga vështirësitë që ka shkaktuar moti i keq në zonat verilindore të vendit, serbët u vodhën shqiptarëve një figurë minore të epopesë skënderbejane, dhe pikërisht fisnikun Viç Branko, i cili sot e tutje nuk do të jetë më pjesë e bashkëluftëtarëve të heroit tonë kombëtar.

Historiani serb Oliver Shimdiq, në një artikull të botuar me pseudonim në blogun e vet, pretendoi se i ka bërë një lexim të ri emrit të atij fisniku, si pasojë e të cilit ka arritur në versionin Branko Viçi, ose Brankoviçi; duke shtuar se ishte e zakonshme që në mesjetë njerëzit të njiheshin vetëm nga mbiemri dhe emri, nëse duhej, mund të përftohej duke e ndarë mbiemrin në pjesë.

Sipas historianëve shqiptarë, dhe veçanërisht studiuesit Elzet Gërbi, Viç Branko ka qenë i pranishëm gjatë Kuvendit të Lezhës, si përfaqësues i trevave të Rrogozhinës; por më vonë rezulton i vrarë pas një konflikti me të motrat e Gjergj Kastriotit, në lidhje me emrin e vërtetë të babait – Gjon, Ivan, Joan, Jovan, Johannes, Joanus, apo Iannis? Humanisti i madh Marin Beçikemi tregon në kujtimet e veta se Viçi mori nga një goditje thike për çdo version të emrit; derisa dha shpirt.

Akademia e Shkencave në Tiranë, Shoqata për Mbrojtjen e Trashëgimisë Kulturore, Shoqata e Veteranëve të Epopesë Antiosmane dhe forumi intelektual online Bretkosat, me një deklaratë të përbashkët sot në mëngjes, premtuan se po bëjnë gati dokumentacionin për ta paditur historianin Oliver Shimdiq në Gjykatën e Strasburgut; meqë çdo përpjekje për të hedhur baltë mbi figurën e luftëtarit Viç Branko, dhe për t’ia ndërruar emrin në Branko-Viç është në kundërshtim me faktet dhe fyen jo vetëm të vërtetën historike, por edhe një popull të tërë si yni.

© OBOBO NEWS

Standard

Burime të reja energjie

 

PRISHTINË: OJQ-të e shumta në Tiranë do të fillojnë të prodhojnë energji elektrike – kështu u deklarua në Konferencën e Dytë Kombëtare të Burimeve Alternative të Energjisë, që po mbahet këto ditë në një nga sallat e hotelit “Ad Interim”, në Tiranë. Projekti pilot, i financuar nga një grant i Fondit Europian të Transformimit, në bashkëpunim me UNESCO-n, grupin rock U2 dhe organizatën mjedisore “Shiny Rooftops”, parashikon një periudhë fillestare kur elektriciteti i përftuar nga OJQ-të do të përdoret për furnizimin e kryeqytetit me energji ekologjikisht të pastër; të ndjekur nga një periudhë e dytë, kur OJQ-të jo vetëm do ta shtrijnë rrjetin e tyre në mbarë territorin shqiptar dhe në Kosovë, por do të prodhojnë energji edhe për eksport. “Kemi në gjirin tonë të rinj dhe të reja të mrekullueshëm, njerëz me energji të freskëta dhe të pashterrshme, që janë të gatshëm t’i vënë këto energji në shërbim të vendit të tyre, të familjeve të tyre, të shoqërisë civile dhe të business-it,” i thotë agjencisë OBOBO NEWS Nevila Vuthi-Avilar, kryetare e Sindikatës Shqiptare të OJQ-ve dhe veprimtare në fondacionin “Luce Irrigaray”, me qendër në qytetin piktoresk të Laçit. “Jetojmë në një botë të përshkuar nga procese dinamizmi të paparë, ku elektriciteti para se të ndriçojë dhomat, do të ndriçojë mendjet.” Një pjesë e mirë e OJQ-ve të Tiranës janë në gjendje ta prodhojnë vetë energjinë që u duhet për të funksionuar duke çliruar në atmosferë kryesisht aromë portokalli dhe vaniljeje, por një pjesë tjetër varet ende nga kapriciot e rrjetit kombëtar të shpërndarjes. Në fjalën e vet në sesionin e mesnatës të Konferencës së Dytë Kombëtare të Burimeve Alternative të Energjisë, ministri i Drejtpeshimit dhe Cikleve, dr. Meleq Buxheti, premtoi se së shpejti do të bëhet i mundur instalimi, në të gjitha business-et që operojnë në kryeqytet, i kontatorëve dydrejtimorë (bidireksionalë) të energjisë, për të matur kontributin e mirëfilltë të OJQ-ve në bilancin energjetik të shoqërisë shqiptare, duke përfshirë edhe shoqërinë civile. “Tani po studiojmë mundësitë për rekuperimin e energjive që kemi shpërdoruar në të shkuarën,” thotë Nevila Vuthi-Avilar. “Në fund të fundit, njeriu është i ri vetëm njëherë.”

© OBOBO NEWS

Standard